Mann på fjell Rosendal

Malmangernuten – høyt over Rosendal

Det påstås at Malmangernuten likner på en gammel elefant som ligger og hviler ved Rosendal. Her er utsikt til hav, fjorder, vassdragsnatur og mektige fjellområder. Malmangernuten er blant annet kjent fra motbakkeløpet «Nuten opp». Malmangernuten ligger 890 moh. og er meget godt besøkt. Mest fordi den ligger lett tilgjengelig og fordi den kan bestiges i

Fortsett å lese
Én kommentar
Mann på fjell Rosendal
Malmangernuten med utsikt mot Rosendal (Foto: Bjarne Øymyr / Samarbeidsrådet for Sunnhordland)

Det påstås at Malmangernuten likner på en gammel elefant som ligger og hviler ved Rosendal.

Her er utsikt til hav, fjorder, vassdragsnatur og mektige fjellområder. Malmangernuten er blant annet kjent fra motbakkeløpet «Nuten opp».

Malmangernuten ligger 890 moh. og er meget godt besøkt. Mest fordi den ligger lett tilgjengelig og fordi den kan bestiges i løpet av et par timer.

Denne turen og nesten hundre andre toppturer finner du mer om i boka Toppturer i Norge!

Du starter fra parkeringsplassen ved Rosendal Fjordhotell. Så tvers over riksveien til skilt og merking langs gangvegen til Skeie. Her starter stien bratt oppover lia. Før tregrensa går stien i utmark og blandingsskog.  Mellom Høyklepp og Hjort har sherpaer fra Nepal bygget trapper for å sikre det bratte området. Men dette er også en utfordring.

Du blir skikkelig varm i trøya når du gir deg i kast med Malmangernuten.

Men det er en virkelig flott tur på god sti som er godt merket og den gir en formidabel utsikt. Her ser du både mot fjorden og Rosendal, men også innover mot Hattebergsvassdraget. Det er også fint å fortsette innover og komme ned i Muradalen.

Alternativ retur kan være stien fra Malmangernuten langs ryggen mellom Guddalsdalen og Hattebergsdalen til stidelet mot Skeisfjell, derfra ned Murabotnen til grusveien ut Hattebergsdalen.

Båthavn med cruiseskip i Rosendal
Båthavna i Rosendal med Rosendalsalpene i bakgrunnen (Foto: Bjarne Øymyr / Samarbeidsrådet for Sunnhordland )

Det virker som om Malmagernuten har en spesiell plass i Rosendølenes hjerter, noe du lett kan skjønne når du ser fjellet. Det er et ganske stort fjell som troner over tettstedet på en litt annen måte enn Melderskin.

Beregn to timer opp og to timer ned dersom du benytter den mest brukte stien, som er opp og ned samme veien med start i ved Rosendal Fjordhotell. Husk gode klær og godt med drikke.

Fakta

Rosendal i Vestland fylke ● 890 moh. ● Halvdagstur 4,6 km ● Middels krevende ● 5 timer ● GPS 59.97675, 6.03664 ● Nyttig web-adresse: https://www.visitsunnhordland.no/

I nærheten

  • Folgefonnsenteret er et nytt spennende senter i Rosendal ved Hardangerfjorden, der du kan lære om vann på jorda og bærekraftig bruk av naturressurser. Du kan se og lære mye spennende om livet i Hardangerfjorden, om Folgefonna nasjonalpark og om klimaendringene.
  • Baroniet Rosendal, Skandinavia sitt minste slott, er det eneste av sitt slag i landet og en av de største attraksjonene på Vestlandet. Slottet er blant annet kjent for den storslåtte landskapsparken med rosehagen og for et rikt kulturprogram.

Les gjerne: Baroniet i Rosendal – Skandinavias minste slott!

Rosendal med rosehage
Baroniet ligger vakkert til mellom fjord, fjell og fossefall (Foto: Samarbeidsrådet for Sunnhordland / Rosendal Turist Service)

Annonse:

Verdenskart for vegg – til pryd og nytte

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Malmangernuten – høyt over Rosendal”