To jenter på Dalavardin

Dalavardin (Vardefjell) i Valdres – med fri sikt i alle retninger

Dalavardin eller Vardafjell som det står på kartet, er kanskje et litt ukjent fjell i Etnedal. Men vi lover en utsikt som ruver.

Ingen kommentarer
Utsikt i Valdres Etnedal
Dalavardin er den høyeste toppen lokalt så det er fri sikt langt og
bredt i alle retninger (Foto: Trude Sveen)

En meget familievennlig tur som passer for alle og adkomsten er ganske enkel.

Dalavardin eller Vardafjell som det står på kartet, er kanskje et litt ukjent fjell i Etnedal. Men vi lover en utsikt som ruver.

Siden det er den høyeste toppen lokalt er det fri sikt langt og bredt i alle retninger, helt til Jotunheimens snødekte fjell i det fjerne.

Selv med sin noe beskjedne høyde (989 moh.) har denne toppen praktfull utsikt i alle retninger. Flott oversikt over åser og bygder både i Etnedal og kommunetoppen Spåtind.

To jenter på Dalavardin
Dette er en tur som passer for alle og adkomsten er ganske enkel
(Foto: Morten Helgesen / Valdresbilder)

Beskrivelse

Turen går på merket sti med korte staker med gul topp. Fra parkeringsplass ved Nyhus går stien i skogen opp langs bekken til Sjurpytten rundt myra og opp til en grusvei som krysser Storbekken. Videre langs en myrkant og opp en liten skåning og ned til en ny grusvei. Følg grusveien helt inn til Kristofferdalen og videre inn på stien.

Ruta passerer det særpregede kulturlandskapet ved Kristofferstølen med mange spor etter tidligere jordbruksdrift. Her var det drift frem til 1967. Her passer det fint å ta en pause og nyte utsikten ut over Etnedal og langt inn i Jotunheimen.

Følg så stien ned mot bekken som krysses på steiner og videre opp lia til 950 moh. Stien dreier og følger kammen på Vardefjell opp til toppunktet Dalavardin. Utsikten blir stadig bedre etter som man beveger seg bortover ryggen. Selve toppunktet er en markert spiss steinblokk.

To jenter på sti i valdres
På vei ned fra Dalavardin i herlig lettgått terreng (Foto: Morten Helgesen / Valdresbilder)

Finn frem

Ta av fra fylkesvei 251 i Etnedal og følg grusvei mot Øverlibygde (skiltet Garin/Svilosen) bratt oppover fjellsiden. Kort tid etter det flater ut, litt før Nyhus, tar en hyttevei av til høyre. Den er stengt med bom, men det er mulig å parkere et par biler på venstre side av hovedveien der du tar av.

Sjekk gjerne Visit Valdres sine sider der du også kan laste ned veibeskrivelse og kart som PDF.

Fakta

Etnedal i Valdres ● 989 moh. ● Halvdagstur 2,3 km ● Lett, passer for alle ● 2 timer ● GPS 60.93346, 9.68539

Flere gode og spennende tips finner du i i boka Toppturer i Norge.

Prøv i nærheten

Elvepadling i Etna

Etna som renner i dalbunnen gjennom Etnedal kan brukes til mer enn bare fisking. Den er faktisk en av de beste padle-elvene i hele landet og tiltrekker seg erfarne padlere fra både inn– og utland. Les gjerne denne posten!

Nasjonal turistveg Valdresflye

Nasjonal turistveg Valdresflye er en av Norges flotteste veistrekninger. Veien er 49 km lang, og går mellom Garli og Hindsæter. Høyeste punktet er på 1389 moh, noe som gjør Valdresflye til Norges nest høyeste fjellovergang.

Fra veien har du flott utsikt over fjell og vidde. Valdresflye er et ypperlig utgangspunkt for fjellturer både til fots, på sykkel og på ski! Åpen fra starten av april til medio november.

Les gjerne: Vår artikkel om bilferie, der finner du mer om de nasjonale turistveiene!

Kunstverket Rock On Top Of Another Rock av Fischli Weiss ved Nasjonal turistveg Valdresflye (Foto: Roger Ellingsen / Statens Vegvesen)
Kunstverket Rock On Top Of Another Rock av Fischli Weiss ved Nasjonal turistveg Valdresflye (Foto: Roger Ellingsen / Statens Vegvesen)

Annonse:

Verdenskart – veggkart til nytte og glede

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.