Oldemorstien ved Skinnarbu passer for alle aldersgrupper (Foto: Yngve Ask / Visit Telemark)

Kvennavegen i Rauland – elvesus og fossebrus

Ingen kommentarer
Fjellvåken II på vei over Møsvatn en perfekt sommerdag (Foto: Øyvind Ask / visit Telemark)
Fjellvåken II på vei fra Skinnarbu over Møsvatn en perfekt sommerdag (Foto: Øyvind Ask / visit Telemark)

En fin kombinasjonstur for hele familien. Og ikke minst for barn og besteforeldre.

Her kan du kombinere med en dagstur med turbåten Fjellvåken og lunsj eller overnatting på Mogen turisthytte.

Det er barnevognvennlig grus- og plankevei til svaberg og badeplass ved Kvenna og fin utsikt mot fjellgarden Argehovd, som ligger ved foten av Hardangervidda.

3 jenter i lyngen tar en pause på Hardangervidda
Til fots eller på sykkel – Hardangervidda leverer (Foto: Rasmus Skaug / Visitnorway)

Nyt elvesus og fossebrus fra Kvenna i den veiløse fjellbygda Møsstrond. En snakkestolpe forteller deg om livet ”der ingen skulle tru at nokon kunne bu”. Turen starter på Mogen turisthytte. Mange velger Mogen som base for flotte turer i området.

Les gjerne også vår artikkel om Falkeriset her!

Kartskisse over Kvennavegen fra Mogen (Lånt fra DnT sin hjemmeside)
Kartskisse over Kvennavegen fra Mogen (Lånt fra DnT sin hjemmeside)

Her er det muligheter for korte turer, lengre turer, toppturer og fisketurer. Fra Mogen er det bare å følge bygdeveien mot fjellgården Argehovd, der grus- og plankeveien mot venstre tar deg mot elva Kvenna. Du går tørrskodd over myrene og ut til flotte svaberg ved elva.

Her er det bare å finne seg ei vik med en god badeplass. På en godværsdag kan det være perfekt med en frisk dukkert. Underveis kan du lære om livet på Møsstrond gjennom tidene på infotavler og den omtalte snakkestolpen.

Fjellvåken II

Fjellvåken II går i rute fra Skinnarbu (ved rv37, mellom Rjukan og Rauland) i sommersesongen. Parker på brygga ved Skinnarbu. Parkering betaler du kontant i ei kasse og legger kvitteringen synlig i bilen. Det er en ca. 3,5 kilometer lang grusvei fra Fjellvåken og inn til turisthytta og det er satt ut sykler som et sporty og miljøvennlig alternativ.

MB Fjellvåken II ved Skinnarbu (Foto: Øyvind Berg / Wikimedia)
MB Fjellvåken II ved Skinnarbu (Foto: Øyvind Berg / Wikimedia)

Denne ganske så lette sykkelturen er en flott måte å oppleve kultur- og naturlandskapet i Møsstrond på. Syklene er valgt ut i fra driftssikkerhet og er enkle å håndtere. Mogen turisthytte ligger praktfullt til. Stedet har lange tradisjoner som innfallsport til selve Hardangervidda og er en av viddas eldste turisthytter.

Møsstrond er en av landets høyest beliggende fjellbygder. Det bor det om lag 150 fastboende her. Omtrent 40 av disse bor uten veiforbindelse, men driver likevel gård med husdyr.

Fakta

Rauland i Telemark ● Fin dagstur 1,6 km ● 1 drøy time ● Enkel, passer for alle Nyttig webadresse: visitrauland.com/fjellvaaken ● Boka Vandreturer i Norge kan du kjøpe her! Der finner du nesten 100 tilsvarende turer.

Få gjerne med deg

Hardangervidda Nasjonalparksenter (bilde under) har interaktiv utstilling om naturen og villreinen som lever på Hardangervidda. Hardangervidda er et av Europas største høgfjellsplatå og Skandinavias største nasjonalpark.

På Hardangervidda Nasjonalparksenter kan du få noen gode historier (Foto: Håkon Nordby)
På Hardangervidda Nasjonalparksenter kan du få noen gode historier (Foto: Håkon Nordby)

Oldemorstien er en kort og barnevennlig tur på Skinnarbu. Stien byr på en herlig utsikt over Møsvatn. Dette er en rundtur på en spesiallaget sti, som er gruset og steinlagt. Det høyeste punktet på rundturen byr på en flott utsikt over Møsvatn og Hardangervidda. Følg stien sør for parkeringsplassen Nasjonalparksenteret. Ved skiltet «Stormyra», ta stien til høyre mot Møsvatn Fjellpark (les mer på ut.no)

Oldemorstien ved Skinnarbu passer for alle aldersgrupper (Foto: Yngve Ask / Visit Telemark)
Oldemorstien ved Skinnarbu passer for alle aldersgrupper (Foto: Yngve Ask / Visit Telemark)

Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.