På ridetur i fjellet

Høgevard på Norefjell – et flott turmål året rundt

Én kommentar
Tre personer på vei i høyfjellet på Norefjell. På vei til Høgevard.
På vei mot Høgevard på Norefjell. Sjekk den utsikten!
(Foto: Anders Gjengedal / Visitnorway)

Utsikten fra Norefjell er formidabel, spesielt fra Høgevard som rager 1489 meter over havet.

Herfra kan du i klarvær se helt til Høgronden i Rondane som ligger 185 km unna. Dette skal være det lengste frie siktet i landet sør for polarsirkelen.  

Høgevard er et av Norges aller vakreste utsiktspunkter og er et perfekt mål for en dagstur. Norefjell er et populært reisemål og har et fantastisk turterreng. Det er mange hytter og fritidsboliger og flere hoteller i området. Det er også turisthytter på Tempelseter, Sandvassetra, Toveseter og ved Høgevard.

Perfekt for rekreasjon på Norefjell
Norefjell Ski & Spa tilbyr rekreasjon og spaopplevelser i en setting du sannsynligvis aldri har opplevd før (Foto: Norefjell Ski & Spa)

Høgevard er den nest høyeste toppen på Norefjell. Bare Gråfjell på grensa mellom Sigdal og Flå i nordvest er høyere (1466 moh.), men utsikten fra Høgevard er kanskje bedre enn utsikten fra det noe høyere Gråfjell.

Leter du etter et godt turkart? Sjekk vår nettbutikk, mulig du finner det du leter etter!

Når været er klart kan du skimte Høgronden, Gjendealpene mellom Bygdin og Gjende, mange av tindene i Jotunheimen, Hardangerjøkulen og Høyåsen ved Halden. Et utsyn over et område på ca. 40 000 km².

Rett under toppen ligger to av Turistforeningens selvbetjente hytter. Her kan du drøye turen ved å legge inn en overnatting på Høgevarde turisthytte eller Nye Høgevarde som er ei helt ny (åpnet 2017) ubetjent hytte med om lag 50 sengeplasser. Denne ligger 40 meter fra den gamle hytta.

Å starte turen fra Tempelseter eller Norefjellstua ved skisenteret er de mest populære. Har du med barn, anbefales å starte fra Tempelseter. Fra Tempelseter følger du traktorveien på nordsiden av p-plassen, og over på sti. Her er det bratt. Følg så stien frem til den selvbetjente hytta. Turen hit tar ca 2,5 time.

Så er det om lag 20 minutter videre til selve toppen som ligger nordøst for hytta, på andre siden av vannet. Starter du på Norefjellstua følge stien i jevn stigning mot Ravnås og videre til Augunshaug. Så slakt innover Norefjellryggen til turisthytta. Det er lite vann på denne ruta, så husk å ta med deg nok drikke.

Du kan lese mer om vandreturer i Norge her!

Sommer

Norefjell ligger bare 1,5 times bilkjøring fra Oslo. På sommeren er det nok litt roligere her enn om vinteren, men absolutt ikke kjedelig! Det er flott fjellterreng for fotturer og sykling og flere steder tilbyr ridning.

Følge på fem til seks ryttere til hest på ridetur i høyfjellet på Norefjell.
Norefjell egner seg godt til fjellridning (Foto: Pål Bugge / VisitNorway.com)

Det finne mange flotte sykkelmuligheter på fjellet. Ta gjerne med sykkelen under besøket. Her er alt fra grusveier til tekniske flytstier.

Severdigheter og opplevelser

Ved foten av fjellet ligger Norefjell Golfklubb, en flott 18-hulls golfbane. Norefjell Golfklubb er et fullverdig anlegg med 18 hulls skogsbane, øvingsfelt med drivingrange, putting green og klubbhus. Det er utleie av golfkøller, traller og bil.

Krøderen og elvene byr på flott fiske og padlemuligheter. Kulturelt byr området på besøk til Eventyrslottet Villa Fridheim, herregården Ringnes Gård, Blaafarveværket og hjemmene til både Chr. Skredsvig og Th. Kittelsen. Norefjell har hatt turister helt siden 1850 – tallet, da først og fremst på sommerstid.

Blaafarveværket er det spennende kunstutstillinger og historiske tilbakeblikk. Det kgl. Modumske Blaafarveværk var fra 1873 verdens største produsent av koboltblått.

Parti fra Nyfossum-tunet (Foto: Blaafarveværket)
Parti fra Nyfossum-tunet (Foto: Blaafarveværket)

Ringnes Gård ligger i Krødsherad og er et av landets eldste odelsgods. Gården ligger på vestsiden av Krøderens nordlige del og nær Norefjell. Den første kjente eier er Erik på Ringanes som er nevnt i et skinnbrev fra 17. oktober 1325 i Flå.

Villa Fridheim er en imponerende bygning i sveitserstil på Bjørøya i Krødsherad bygget i 1890–92. Huser i dag Eventyrmuseet Villa Fridheim, som i hovedsak er knyttet til Asbjørnsen og Moes virke. Bygningen er fredet.

Mange av våre mest kjente og kjære folkeeventyr er rikt illustrert i Eventyrmuseet på Villa Fridheim (Foto: Terje Karlung / Stikkav.no)


Når jeg har gått fra kone krone, gamlefar’n, sju skrikerunger, fra mann brann, høne pøne, hane pane, og fra ande vande, så kan jeg vel gå fra deg, gåse våse,” sa pannekaken, og trillet av sted igjen.


Vinter

Alpinanlegget er av internasjonal klasse og har Norges største fallhøyde (1010 meter). Det er 11 heiser og 22 nedfarter med ulike vanskelighetsgrader. Anlegget passer like bra for erfarne som for nybegynnere.

Sjekk alpinsenterets egne hjemmesider, der finner du priser, åpningstider og løypekart lett tilgjengelig!

Det er en egen barnepark og en snowboardpark med stor half pipe, big jump og rails. Det er også spennende off-piste kjøring, med store åpne fjellsider og krevende skogskjøring.

Totalt er det 24 kilometer preparerte alpinløyper fordelt på 22 nedfarter og 4 skiveier i ulike vanskelighetsgrader. Det er også milevis med langrennsløyper av høy standard, samt tilbud om hundekjøring og skiskole.

Innendørs utfordring

Inne på Norefjell Ski & Spa er det en 16 meter høy klatrevegg, bouldrevegg, badeområde med svømmebasseng, jacuzzier og to badstuer, velutstyrt treningsavdeling, velvære avdeling, barnesone, afterski, nattklubb og aktivitetsprogram for barna i ferier og helger m.m.

I klatreveggen stilles det ingen krav til forkunnskaper eller god fysikk, og hvem som helst kan prøve seg. Hotellet stiller med personale som sikrer, og alle har mulighet til å få seg et kick og presse sine egne grenser. Stedets visuelle identitet bygger på detaljer fra Norefjells natur og dyreliv.

Klatrevegg med instruktør
Her kan du få deg et kick og presse dine egne grenser (Foto: Norefjell Ski & Spa)

På Norefjell sine hjemmesider finner du alle overnattingsmulighetene.

Villrein

Det er en villreinstamme i Norefjell-Reinsjøfjell som i de senere år har ligget stabilt på mellom 550 og 600 vinterdyr. Husk kamera og kikkert, det er absolutt muligheter for å se reinsdyr.

Villrein i brunst på Norefjell.
Norefjell kan gi deg minnerike naturopplevelser, men vær varsom og hold avstand
(Foto: Asgeir Helgestad / Artic Light AS / VisitNorway.com)

Stein Eriksen

Under alpine grener i OL 1952 som ble arrangert på Norefjell tok Stein Eriksen gull i storslalåm og sølv i slalåm. Han var den første alpinisten som ikke kom fra Alpene som vant OL-gull i alpint for herrer.

Trenger du tips til en rundreise på Østlandet? Les her!


Verdenskart for vegg – til nytte og glede

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Høgevard på Norefjell – et flott turmål året rundt”

Legg inn en kommentar