Ensom nærhet til naturen er en ubeskrivelig følelse (Foto: Fredrik Ahlsen / Maverix Media / Visit Norway) dame i kano på stille fjellvann i Hemsdal

Hemsedal – ørretfiske i særklasse i Hemsila og i fjellet

Ingen kommentarer
Ørret i elv Hemsedal
Ørreten biter villig i elva Hemsila (Foto: Yngve Ask / visitnorway.com)

Hemsedal byr på helt spesielle fiskemuligheter og er kjent for å ha to av Norges beste ørretelver. Bygda har et svært aktivt fluefiskemiljø, og noen av de mest ivrige fluefiskerne i landet holder til her.

I det krystallklare vannet kan man fiske brunørret med god kondisjon. Fisket i elva Hemsila og Grøndøla byr på utfordringer og er kjent for å være noen av landets beste ørretelver. Totalt er det hele 18 fjellvann og 4 elver du kan boltre deg i, både med og uten flue.

Dramatisk parti fra Hemsila (Foto: Fredrik Ahlsen / Maverix Media / Visit Norway)
Dramatisk parti fra Hemsila i høstdrakt (Foto: Fredrik Ahlsen / Maverix Media / Visit Norway)

Hemsedal Elveierlag selger et felles fiskekort for samtlige elver og vann. Det er en meget god bestand av ørret i området. Ørreten er Norges mest utbredte fiskeart og en av landets mest populære fangster for sportsfiskere.

Ørreten er en fisk i laksefamilien, og kan bli opp mot 20 kilo. I Hemsedal finnes fjellørreten i vann opp mot 1500 moh. Den kommer til Hemsil for å gyte og er selvrekrutterende i fluefiskesonen. Ørreten er rovfisk og lever av det rike livet i elva. Sesongen starter som regel helt i slutten av mai måned og varer til ca. 20. september.

Ensom nærhet til naturen er en ubeskrivelig følelse (Foto: Fredrik Ahlsen / Maverix Media / Visit Norway) dame i kano på stille fjellvann i Hemsdal
Ensom nærhet til naturen er en ubeskrivelig følelse (Foto: Fredrik Ahlsen / Maverix Media / Visit Norway)

Husk fiskekort

Det er tillat med stangfiske fra land ved innehav av gyldig fiskekort. Fiske fra båt er kun tillatt med grunneiers tillatelse. Barn under 16 år fisker gratis, men må forholde seg til gjeldene fiskekortregler.

Hemsedal Fiskeforening har en folder som gir utførlig informasjon om elver og fjellvann i Hemsedal, fiskeregler samt oversiktskart. Salgssted for fiskekort er Hemsedal Turistkontor, turistbedrifter, butikker og online på fiskeihemsedal.no eller på inatur.no

Les gjerne også vår artikkel: Vandre i Hemsedal

Elvene i området: Hemsila, Grøndøla, Mørkedøla, Buliåne.

Fjellvannene i området: Gravsettjedne, Helgetjedne, Storevatn, Att-tjedne, Hydnetjedne, Myljotjedne, Grytingtjedne, Løkvatjedne, Helsingvatn, Lintjedne, Hamartjedne, Hundsenvatn, Trolltjedne, Nødretjedne, Eikredammen, Flatsjø, Nedre Veikjitjedne og Øvre Veikjitjedne.

Du kan leie robåt til Att-tjende og Helsingvatn hos Tor Grøthe på Grøthe Gård, sjekk hemsila.no

Fluesone: I elva Hemsila fra Moen bru ned til Eikredammen samt strekningen mellom Grøthe og Jordheim og Anderdal til Skiheisbrua og fra Søtelibrua ca. 1 km oppover (fredet ca. 500m nedover langs elva). Her er det kun lov å fiske med flu/flytedupp med inntil 3 kroker.

Gode minner festes til minnebrikken (Foto: Fredrik Ahlsen / Maverix Media / Visit Norway) to jenter tar selfie i Hemsedal
Gode minner festes til minnebrikken (Foto: Fredrik Ahlsen / Maverix Media / Visit Norway)

Elvesnorkling

Med våtdrakt, redningsvest, dykkermaske og snorkel kan man gli nedover strykene i Hemsila sammen med ørreten. Under vannoverflata gjemmer det seg et rikt vegetasjonsliv, og sikten i vannet er overraskende bra. Man blir med inn i viker og gjennom strømninger og opplever ett spennende undervannsrike fra overflaten. Denne aktiviteten er helt annerledes, morsom og actionfylt.

Elva er rik på fisk, små og store som svømmer om kapp, under og ved siden av, men ørreten er bare en del av opplevelsen. Det å sveve en halvmeter over elvebredden i stri strøm gir minst like mye. Turistkontoret formidler kontakt eller sjekk hemsedal aktiv.

Frister Hemsedal kan vi anbefale destinasjonens egne 10 tips til sommerlige aktiviteter her!

Et godt tips er fjellgolf

Uansett om du er en aktiv golfer, eller en ivrig amatør så vil du bli godt fornøyd med tilbudet i Hemsedal. Her har du to av fjell Norges vakreste golfbaner, den nylig renoverte 9-hulls banen Golf Hemsedal i Grøndalen og 18 hulls banen på grensen mellom Hemsedal og Gol. Golf Hemsedal er blitt oppgradert, her har de rustet opp stort sett alt på banen.

Det spesielle med Golf Hemsedal er omgivelsene, her slår du over elver og små bruer, samtidig som du nyter utsikten av magiske fjell. Avslutt runden med noe godt og spise eller drikke på Golfstua. Sjekk nettsiden her!

Golf Alpin golfbane på Granheim er en 18-hulls bane som ligger rett ved rv. 52 og med fantastisk utsikt til Hydnefossen og Hemsila. Her finner du en av Norges beste pro shopper. På hull 19 serveres det pizza og drikke etter at du er ferdig for dagen. Sjekk nettsiden her!

Andre fiskevann

Det er også mulig å fiske i Vavatn og Hydalen. Fisken er av god kvalitet med en flott rød farge. Hydalvassdraget består av Nord-Hydalsvatnet, Heitevatnet, Sør-Hydalsvatnet og elva som renner gjennom dalen. Her finnes det kun villfisk. Fiske i Hydalen er en flott opplevelse! Fiskekort til Slettevatn og Heimdretjern selges ved Bjøberg Høgfjellsgard.

Bjøberg Høgfjellsgard ligger 1030 meter over havet og er Norges høgstliggende gård som er i drift. Gården drives av Runar Olav Sletten Bjøberg og Guro Sandvik. I tillegg til utleie og turisme er det full drift i sauefjøset og hønsehuset. Om sommeren leier de ut til enkeltpersoner.

Da er det mulighet for ørretfiske med båt i Slettevatn og Heimdretjern og fotturer langs Turistforeningens løyper eller på egen hånd. Det er to forskjellige utleieenheter, hytta Smiubu med 4 senger og Bjøberg storhytte. Bjøberg storhytte har 8 soverom og er fordelt på tre etasjer og har en fantastisk utsikt over dalen.


Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for store og små

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.