Menn i gamle uniformer i Farsund

Farsund, Lista og Lomsesanden – camping i sanddyner og skjærgård

Ingen kommentarer
Kaperdagene i Farsund fra båt
Under Kaperdagene kryr det av liv både til lands og til vanns (Foto: Adam Read / Visit Sørlandet)

I Kaperbyen Farsund møtes sørlandsk småbysjarm og historisk kapervirksomhet. På Lista finner du milevis med strender, perfekte for bading, surfing og fuglekikking.

Dra på fyrferie på Lista Fyr, opplev krigshistorien på Nordberg Fort eller se gamle helleristninger på Penne.

Menn i gamle uniformer i Farsund
Kaperdager i Farsund med historisk sus (Foto: Adam Read / Visit Sørlandet)

Rett utenfor Farsund ligger Lomsesanden. En helt praktfull sydenstrand du bare drømmer om. Med sin lune beliggenhet er dette et herlig sted å telte og et populært og barnevennlig friluftsområde.

Sand og sjø og sommeridyll på Lomsesanden (Foto: Visitnorway.com)
Sand og sjø og sommeridyll på Lomsesanden (Foto: Visitnorway.com)

Den store Lomsesanden og alle de mindre strendene på Einarsnes gjør at området er svært attraktivt også for bading og andre strandbaserte aktiviteter. Nettet av turstier gir gode muligheter for fotturer.

Det er kyststi til Loshavn og mot Husebysanden, tilrettelagt for funksjonshemmede med sitteplasser i kanonstillingen i enden av turveien ut på Einarsnes, og det er mange fine fiskeplasser. Det er ei steinbrygge i østre ende av den langstrakte Lomsesanden med bord og benk på brygga.

Les gjerne også vår andre artikkel om Farsund og Lista her!

På Einarsnes er landskapet småkupert med svaberg og strender ved sjøen. Risbakk er det høyeste punktet på neset med sine svimlende 29,5 moh. Plantelivet er rikt, og det vokser en rekke sjeldne planter her. Strandtorn opptrer spredt. Innslaget av gyvel på er stort, og i leskråninger kan gyvelen være fullstendig dominerende.

Østre del av Lomsesanden landskapsvernområde er kysthei, med høyeste punkt på 82,5 moh. Herfra går terrenget bratt ned mot selve Lomsesanden som med sine 750 meter ligger ganske godt beskyttet for vær og vind.

Innenfor sanddynene med marehalm og krypvier vokser et parti med furuskog plantet på 1930-tallet. Lomsesanden er ubetinget en av favorittstrendene på Lista. Her er det ofte le når det blåser på de andre strendene, det er herlig langgrunt og ikke så høye bølger.

Barn leker på strand på Lista
Området rundt Lista har mange fine strender, blant annet Nordhasselvika som ligger noen kilometer fra Vanse (Foto: Anders Martinsen / Visit Sørlandet)

Ønsker du tilgang på fasiliteter, lekeapparater og tilgang på mer sosial omgang er Lomsesanden Familiecamping en familievennlig campingplass med liv og røre hele sommeren. Da våkner du hver morgen med stranda nesten rett utenfor teltåpningen. Tradisjonell camping i vanlige telt er selve hjertet i denne familiecampingen. Campingen har stor lekeplass til barna, storkiosk og eget sanitæranlegg.


Norges fineste teltturer forside

Omtale om Lomsesanden og masse andre herlige teltturer finner du i denne rikt illustrerte boken!

Kjøp den online her og få den hjem i postkassa om få dager!


Stedet har også suksess med glamping. Glampingteltene har en diameter på 5 meter og 3 meter i høyden. Innredet med senger og dyner (sengetøy er ikke inkludert), teppe på gulvet og lys som gir den gode stemningen. Teltene passer for 2-4 personer. Ønsker du å oppleve den vakre skjærgården kan du få leid båt på stedet.

Skjærgården utenfor Farsund er også perfekt for kajakk. Med et mylder av små private viker og strender har du mulighet til rekreasjon, trim eller bare finne et perfekt sted å nyte teltlivet.

Langs Einarsneset ligger det flere små sandstrender som er fine turmål. Legg gjerne turen om Loshavn (bilde under). Der finnes det kanskje best bevarte trehusmiljøet langs sørlandskysten.

Idylliske Loshavn er en perle av de sjeldne
Idylliske Loshavn er en perle av de sjeldne (Foto: Foap / Visitnorway.com)

Andre opplevelser i området

Besøk Lista Fyr ytterst på Listalandet. Her finner du besøkssenteret for Lista Våtmarksområde, Lista Fuglestasjon og informasjonssenter/turistinformasjon.

Voksent par med hund Lista fyr overskyet
Flotte friluftsområder rundt Lista Fyr (Foto: Hanne Feyling / Visit Sørlandet)

Nordberg Fort er Agder-museets nye utstillings- og formidlingsbygg. Det ligger på Nordberg Fort, Nordens best bevarte kystfort fra 2. verdenskrig. Her har du en fantastisk utsikt over Listalandskapet, og du kan besøke ulike kunst- og kulturhistoriske utstillinger på fortet og museets kafé.

Par med barn på Nordberg Fort Lista
Spennende å gå tur på Nordberg Fort (Foto: Hanne Feyling / Visit Sørlandet)

Litt fakta

Farsund i Agder ● Småkupert med svaberg og strender ● Landskapsvernområde ● 6 km fra Farsund sentrum ● Servicebygg på Lomsesanden tilgjengelig ● Lette vandreturer i skjærgården, passer alle ● Nyttig webadresse: visitsorlandet.com/farsund-lista


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.