
I naturskjønne omgivelser strekker Pasvikdalen seg sydover i Sør-Varanger kommune. Dalen er bebodd hele året gjennom, både av lokale og av Norges største brunbjørnstamme. Lengst sør ligger Øvre Pasvik nasjonalpark.
Nasjonalparken har Norges største nordlige urskog, som også er en nordvestlig del av den store russiske taigaen. Nasjonalparken ligger helt inn til grensen mot Russland og Finland og her finnes østlige arter som ikke forekommer andre steder i vårt langstrakte land. Mange arter er avhengig av gammelskog, og nasjonalparken er tilholdssted for mange av disse artene.
Øvre Pasvik kan by på fantastiske villmarksopplevelser enten til fots, med hundespann (bildet), på ski eller i kano. Terrenget er flatt og stort sett lettgått, noe som mange steder gjør orienteringen utfordrende. Det er svært få stier i området, og en av de veldig få merkede stiene som finnes i nasjonalparken er Piilolastien som starter ved Sortbrysttjern.

Her er det er parkeringsplass og flere tilrettelagte bålplasser. Stien fører til Ellenkoia, som er en åpen koie, og fortsetter videre til en annen åpen koie – Piilolakoia, på grensen til Finland. Man kan her følge stien videre inn i Finland og Vatsari ødemarksområde. Langs Piilolastien er det satt opp informasjonstavler om natur og kultur. Revsaksskardet er parkens eneste markante fjellformasjon.
Treriksrøysa
Treriksrøysa markerer grensemøte mellom Russland, Norge og Finland. Det er forbud mot å gå rundt Treriksrøysa fordi grenselinjen da vil krysses. Utsiktspunktet Høyde 96 er vel verdt et besøk. Her ser man over til Nikel, vår nærmeste russiske naboby. Fra Grensefoss går det sti helt fram til treriksrøysa, som ligger i kanten på nasjonalparken.

Treriksrøys er en varde av stein som markerer punktet der grensene for tre land møtes. Det eneste som skiller denne spesielle grenserøysen ved en treriksgrense fra en ordinær grenserøys er at tre lands riksgrenser møtes i dette punktet og at denne grenserøysen derfor tilhører tre land i stedet for to, og derfor vil bære tre lands symboler. Derav betegnelsen Treriksrøys.
Les gjerne: Vardøhus festning i Vardø – grensepost mot øst
Ønskes en mer utfordrende tur kan man starte ved Sortbrysttjern, hvor det kan benyttes kano til sørenden av Ellenvann, hvor man må ta beina fatt. Ellevannet er et eldorado for den som liker å padle enten kano eller kajakk. De mange øyene gir gode overnattingsplasser, og samtidig mindre mygg enn på fastlandet. Fisket er godt, og de vanligste artene er abbor, harr og gjedde, men ørreten kan også bite på.
Flora og fauna
For de fleste er nok Pasvik mest kjent for å ha forholdsvis mye brunbjørn, og nasjonalparken er et område der bjørnen trives godt. Her finnes også en av verdens nordligste elgbestander, og om vinteren beiter ca. 2500 tamrein i parken og områdene rundt.
Særlig to faktorer innvirker på artsmangfoldet i Pasvik, og det er urskogen og innslaget av østlige arter. Dette er særlig synlig på fuglelivet, som har lokket naturinteresserte til området i mer enn 100 år. Blant fuglene man kan treffe på er konglebit, lappmeis, lappugle, lappfiskand, lappspove, lavskrike, sangsvane, kongeørn og fiskeørn. Botanikken bærer også et østlig preg, hvor finnmarkspors mange steder dominerer bunnvegetasjonen og man kan også finne enkelttrær av sibirgran.
Øvre Pasvik Nasjonalparksenter
Her finner du en permanent utstilling som presenterer Pasvikdalens spesielle natur, kultur og historie. Det er også en ny bjørneutstilling som rommer hele 120m2.
I den spesielle bjørneutstillingen kan du lære mer om ikke bare den spennende brunbjørnen, men også om forskningen og forvaltningen av den.

Skogene i Pasvik har Norges tetteste bjørnebestand med mellom 35 og 50 bjørner. I hele Norge har vi i dag omtrent 138 bjørner. Det er ikke så veldig mange sammenlignet med Sverige som har rundt 2500, eller Finland som har rundt 2000. I gamle dager hadde Norge mange flere bjørner, men de ble nesten utryddet i begynnelsen av 1900-tallet.
Senteret kan også tilby informasjon, transport og overnatting i tilknytning til verneområdene i området, samt råd og tips om friluftsliv i kommunen. Sjekk senterets hjemmesider for mer detaljert informasjon.
Besøkssenteret for parken finner du ved NIBIO Svanhovd, 35 km fra Kirkenes på vei til nasjonalparken.
Svanhovd botaniske hage
Svanhovd botaniske hage, er en av tre offentlige botaniske hager som ligger nord for Polarsirkelen. I hagen demonstreres mangfoldet av trær, busker, roser, stauder, nyttevekster og sommerblomster som kan vokse i et kontinentalt subarktisk klima. Hagen finner du ved Nasjonalparksenteret.

Kjenn på smaken av Kirkenes – kongekrabbebyen
I Kirkenes kan du oppleve en unik kombinasjon av matretter – enkelte råvarer kan du også høste selv! Her kan du smake den berømte kongekrabben, rein, røye, villbær, ost, elg, gjedde, og mer. Her kan du lese om hva, hvor og hvordan du kan få den mest smakfulle opplevelsen i Kirkenes!
Kirkenes er en av de viktigste havnene for høsting av kongekrabber i Barentshavet. Kongekrabber som ender i Bugøynes, ca. 100 km vest for Kirkenes, eksporteres levende til restauranter rundt om i verden.

Annonse
Verdenskart for vegg – til nytte for store og små

Du må logge inn for å legge inn kommentar.