klosterruiner på grønne plener

Vandretur til Selja kloster – med spor av historien

Ingen kommentarer
Den berømte Seljesanden med kirken i bakgrunnen (Foto: Wikimedia)

Det er over tusen år siden de første pilegrimene kom til Selja så her trår du virkelig på historisk grunn.

Øya Selja er om lag 1,5 km² og har det 1 km brede Hovsundet mellom seg og fastlandet. Havna østenfor Selje og Ersholmen var i gammel tid den viktigste havna mellom Bergen og Trondheim.

Det går fin vandresti rundt heile øya.

Stien på nordsiden er om lag 1,5 km lang og er den gamle, og mest brukte veien til klosteret. Dette er også den mest familievennlige veien. I rolig tempo tar det en snau halvtime å gå ut til klosteret denne veien.

var trolig kongsgard da kong Olav Kyrre i 1068 la bispesetet for Vestlandet på Selja. På Bø sto sognekirken for Selje allerede på 1100-tallet og kirkeruinene ligger der fremdeles.

På vei mot klosteret ser du over på Ersholmen, som er den store holmen øst for Selja. Myrene på nordsiden av øya ble dyrket så lenge klosteret var i drift. Helmavikja, eller egentlig Heilagramannvik (hellig manns vik) på nordsiden av Selja skal være stedet der Sunniva og Seljumennene etter historien kom i land. Klostervågen hadde sjøbuer på begge sider helt frem til etter krigen, noe du fortsatt kan se murene etter.

Ved Selja kloster vandrer du midt i middelalderhistorien (Foto: Wikimedia)

Selja kloster har en spennende historie. Les artikkel på Wikipedia her!

Stien på sørsiden er 3 km og noe mer krevende. Denne er derfor ikke så mye brukt. Men landskapet og utsikten er videre og mer dramatisk på denne sida av øya, og er du heldig kan du få se havørn. Helt i sjøkanten ligger Dunhelleren med sine mange åpninger. Her kan du høre en spesiell undersjøisk buldring når bølgene slår mot land, noe som også har gitt navn til helleren.

Heimen er det frodigste stedet på øya, sørvendt og godt i le under fjellet. Humlegarden og urtehagen til munkene i klosteret lå her. Det er funnet mange røyser fra jernalderen i området.

Ilshaugen var en av mange varde- og veteplasser til bruk i forbindelse med leidangen, som ble innført på 900-talet. Her ble det tent bål for å varsle om ufred. Siste gang var 23.juli 1810 under Napoleonskrigene. Her ligger også ei gravrøys, trolig fra bronsealderen.

Du må beregne en times rolig gange mellom klosteret og Bø på denne stien. Det går også sti oppover øya, en tur som tar drøye timen. Varden på toppen ligger 201 moh. og er øyas høyeste punkt.

Dunhelleren (Foto: Wikimedia)

Litt fakta

  1. Ruinene av Selja kloster (bilde over) er trolig Norges eldste kloster. Klostertårnet er intakt. Klosteret ble bygget av Benediktinermunker tidlig på 1100-tallet, til minne om Sta. Sunniva. Selja ble i 996 det første pilegrimsmålet i landet da kong Olav Tryggvason fant relikvier i ei hule på øya. Selja kloster har en egen nettside, du finner den her!
  2. Seljesanden (bildet i toppen) er ei fin sandstrand ved Selje sentrum. Her kan du vandre barføtt i hvit, myke sand. Stranda ligger i ei lun vik skjermet av noen øyer utenfor.

Les gjerne vår artikkel om rundreise på Vestlandet her!

Alt og mer til om Nordfjord her:

Pust ut. Gå barbeint på hvite sandstrender, og surf i bølgene som ruller inn fra havet i vest. Sov i et fyr i stormen, og føl deg liten når bølgene smeller i veggen. Stå på Vestkapp-platået og jorda krummer seg i horisonten, bak det fryktede Stadhavet. Finn ut mer her!   


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede

Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentarAvbryt svar