Snakk om eldorado for både unger og dyr (Foto: Herdalssetra)

Herdalssetra i Norddal – gårds- og seteropplevelser fra en annen tid

Ingen kommentarer
Opplev historien om de mange gamle hustuftene, gamle sel og fjøs, ysting og smaking av ost (Foto: Henny Stokseth / Wikimedia)

Opplev drømmen og livet til seters. Den unike Herdalssetra danner en tett klynge med over 30 gamle seterhus. I tillegg er det flere hustufter etter tidligere gårds- og seterdrift.

Snakk om eldorado for både unger og dyr (Foto: Herdalssetra)

Her finnes 300 års ubrutt setertradisjon og en av de største fellessetrene for geit i landet. På setra er det også kyr, sauer og fjordhester. I snart 300 år har det vært seterdrift her, og før den tid var det fast bosetting- trolig allerede i vikingtiden.

En annen vakker seterdal er Einunndalen i Folldal – du kan lese mer om den her!

I det store fellesfjøset blir dette landets største geiteflokk melket. I liene omkring stølen beiter 3-400 geiter der de klatrer etter de rikeste urtene og bærer næringsrik melk til seters. Men også store flokker sau, kyr og hester får nyte godt av det rike beitet i dalen.

Sommeren er en herlig tid for både dyr og folk (Foto: Herdalssetra)

Ekte geitemelkskarameller

Det meste av geitemelka går til meieriet, men noe blir også foredlet til ost og Herdalskaramell i malmgryta som fremdeles er i bruk. Og smaken? Ja den er hinsides!

Her finner ungene et ekte lekeland med naturlige seteraktiviteter. Ysting av brun og hvit geitost og produksjon av ekte geitemelks karameller holder gamle tradisjoner i hevd. Som gjester kan dere delta på en vandring i tid, lukt og smak, der dere er innom den gamle gården – historien om de mange gamle hustuftene, gamle sel og fjøs, ysting og smaking av ost, og får informasjon om den mer moderne fellessetra fra 1960.

Geiter og folk i skjønn forening (Foto: Herdalssetra)

Herdalen sine mange elver og vann er varig vernet mot kraftutbygging. Herdalen har spor etter bosetting fra tidlig fangstkultur, blant annet store fangstanlegg for rein. Bak setra ruver fjellet Hereggja (1557 moh.) steilt til vers, og landskapet inviterer til fjell- og fisketurer.

Det er mulig å overnatte i seterhusa, kjøpe fiskekort og leie båt på vannet. Enkel seterkafé med servering av rømmegrøt og spekemat gjennom sommeren.

Den sunneste melken

Geitemelken er både smakfull og lett fordøyelig. Den er mer lettfordøyelig enn kumelk, takket være de små fettkulene, og kan derfor anbefales både til barn og eldre. Den er naturlig homogenisert. Når melken blir lettere omsatt i kroppen, kommer de mange gode næringsstoffene raskere og mer effektivt ut til kroppens vev.

Ost av geitemelk har det vært produsert til alle tider rundt om i verden. I Norge har tradisjonen vært brun geitost, selv om man også har produsert hvite oster av ostemassen, når mysen ble brukt til brun ost.

Historie

Det var tidligere fast bosetning og aktivt gårdsbruk på Herdalssetra. Første gangen Herdalen er nevnt i skriftlige kilder er i 1603. At gården allerede er nevnt så tidlig, tyder på at den har eksistert før 1350, altså før svartedauden.

Historikere mener at det var bosetning her i vikingtida, ja kanskje allerede i yngre steinalder. Tre brukere er nevnt i 1698 og det har sannsynligvis vært gode levevilkår her helt fram til rundt 1700. Da var det brått slutt og gården lagt øde. Senere har gården gitt rom for en av de største seterstølene på Sunnmøre, og beiteressursene i Herdalen har hatt avgjørende virkning for liv og lagnad for folk i Norddal. 

Mer å utforske i nærheten

Fiske

Utrolig mange steder å prøve fiskelykken i nærheten. Prøv gjerne Herdalsvatnet, Nøre-Herdalen, Vassdalen, Grjøtdalsvatnet, Kallskarvatnet og innløpselvene til Herdalsvatnet.

Juvet Landskapshotell

Kun en halvtimes biltur fra fergeleiet i Linge langs Rv63 (retning Trollstigen), i bjørkeskogen – mellom ei frådende elv og høye fjell – ligger Juvet Landskapshotell. Hotellet har 24 senger, og er et kontrastfylt møte mellom fremragende kulturlandskap og nyskapende arkitektur.

Hotellet er bygd ut fra ønske om å gjøre minst mulige inngrep i naturen. I løpet av de 13 årene siden åpningen i 2010, har Juvet vunnet flere arkitekturpriser og fått bred internasjonal dekning i media.

Unn deg en flukt fra hverdagen omgitt av urørt landskap Foto: Thetravelbook / Juvet)

Tafjord

Sørøst for Valldal, innerst i Tafjorden ligger tettstedet Tafjord. Tafjord er kjent for sitt milde klima, for kraftproduksjon og for vill natur og farlige fjell.

Tafjord er et naturens eldorado, her fra en pause på sykkelturen (Foto: Mattias Fredriksson / Fjordnorway.com)

Det gamle Kraftverksmuseet er bygd om til et spennende kraft- og skredsenter under navnet Ville Krefter. Her finnes flere familievennlige aktiviteter som innendørs klatring, escape rooms og en ekstrem høy rappell. Her kan dere leke og lære om naturkreftene gjennom tilrettelagte utstillinger og aktiviteter.

Litt fakta om Herdalssetra

Norddal i Tafjord. ● Innenfor UNESCOs verdensarvområde ● Original seterdrift i 300 år ● Medlem av Norsk Kulturarv ● Overnatting, fiske og båtutleie ● Servering og salg av gårdsprodukter ● Nyttige webadresser: herdalssetra.no, villekrefter.no, Juvet Landskapshotell


Annonse

Verdenskart for vegg – til glede for store og små

Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentarAvbryt svar