Utstein Kloster Hotell finner du i naturskjønne omgivelser med havet som nærmeste nabo (Foto: De historiske Hotell)

Utstein kloster på Rennesøy – En kulturskatt fra middelalderen

Ingen kommentarer
Utrolig vakker beliggenhet med flotte turmuligheter (Foto: Monica Larsen / regionstavanger.com)

Utstein Kloster er Norges eneste bevarte middelalderkloster. Stedet var kongebolig for Harald Hårfagre rundt år 900 og her blir man virkelig tatt tilbake i historien.

Utstein kloster er et imponerende byggverk (Foto: Frode Inge Helland)

Klosteret ligger dominerende, som et lukket kompleks rundt en kvadratisk klostergård i et åpent landskap, og med vid utsikt. Besøkende har adgang til klosterkirken, sakristiet, klostergården, refektoriet (munkenes spisesal), kjøkkenet samt herregårdsstuene. Den vakre klosterhagen med 250 år gamle bøketrær er også tilgjengelig.

Rekonstruksjon av stue i østfløyen (Foto: Frode Inge Helland)

Betydelige landeiendommer

Klosteret var tilknyttet augustinerkorherrene, og kirken var viet til St. Laurentius og underlagt biskopen i Stavanger. På det meste bodde det ikke mer enn 10 – 12 brødre her, men med mange flere tjenestefolk som sto for gårdstell, husbygging og matlaging.

Klosteret hadde betydelige jordeiendommer og kunne brødfø omtrent 250 mennesker årlig. Klosteret er hovedsakelig bygd i stein og med portaler og vinduer i kleberstein.

Gammelt maleri av Utstein kloster Fotografert av: Frode Inge Helland

Norges eldste vinkjeller

Klosteret eies i dag av MUST, Museum Stavanger AS. Det drives som museum, kurs- og konferansested, selskapslokale og til konserter. Store deler av anlegget er åpent for publikum i museets åpningstider.

Les også gjerne vår artikkel Flor og Fjære – et fristed for nytelse

Dypt inne i klosterets kjeller er det innredet et rom med et representativt utvalg av europeiske viner. Her er murene omkring 800 år gamle, så dette må trolig være Norges eldste vinkjeller. Lokalene er beregnet på grupper som ønsker å teste sine kunnskaper i vinsmaking – eller bare ta for seg av de gode smakene. 

Unique dining experience på Klostergården (Foto: Leikny Havik Skjærseth / Visit Norway)

Utstein Kloster Hotell

Velkommen til totalrenovert Utstein Kloster Hotell. Hotellet startet sin historie i 1993 som Utstein Vertshus. Etter omfattende renovering åpnet hotellet sommeren 2020. Hotellet har fått et flott nybygg kledd i sedertre. Resten av hotellet har gjennomgått en totalrenovering med utsøkte materialer.

Utstein Kloster Hotell finner du i naturskjønne omgivelser med havet som nærmeste nabo (Foto: De historiske Hotell)

Det er lagt stor vekt på arkitektur, design og kunst. Hotellrommene som ligger i sjøhusene er også renoverte og inneholder gode kvalitetsvarer.

Via Rennfast undersjøisk tunnel er det 30 minutters kjøreavstand til Stavanger.

Og rett i nærheten finner du

Fjøløy Fyr ligger sør på naboøya Fjøløy. Fyret er svært gammelt og var i sin tid betjent med fyrmesterbolig. Bygningene er godt bevart, både selve fyret og de omliggende husene. Det blir som et lite museum ute i havgapet. Du kan nærmest føle på kroppen hvor værhardt det kan være her på ruskedager.

Fyret ligger vakkert til ved Kvitsøyfjorden og det er utsikt nord til Karmøy (Foto: Monica Larsen / visitstavanger.com)

Batteriet på Fjøløy var en del av Artillerigruppe Stavanger – Nord som ble opprettet i Stavanger i april 1940 og besto av de tre batteriene på Randaberg, Kvitsøy og Fjøløy. Kommandoplassen lå på Kvitsøy.

Batteriet var en del av det tyske forsvarssystemet som forsvarte innseilingen til Stavanger nordfra gjennom Boknafjorden og fra Nordsjøen.

Fjøløy fort ligger ved innseilingen til Byfjorden, mellom Rennesøy og Kvitsøy med Boknafjorden (Foto: Monica Larsen / visitstavanger.com)

Finn frem

Med bil på E-39 til Mosterøy. Det er svært godt skiltet helt fra E-39 og helt frem til fortet og fyret. Her kjører du ikke feil.


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede for alle

Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentarAvbryt svar