Hele området er godt merket (Foto: Gravberget Gård)

Finnskogen – kulturminner, trollskap og mystikk

5 kommentarer
Hyggelig måltid med utsikt (Foto: Nikolas Gogstad-Andersen / Visitnorway.com)

Finnskogen er det spennende natur- og kulturområdet på begge sider av riksgrensa mellom Innlandet og Värmland.

Her møtes svensk, finsk og norsk kultur i et slags grenseløst samfunn.

Kvåho, typisk koie på Finnskogen (Foto: Torkel Skoglund / Flickr)

Det er bølgende, skogkledde åser med elvedaler, store og små innsjøer og myrområder. Over hele området finner man gamle kulturminner fra den skogfinske kulturen. Sammen med det rike dyre- og fuglelivet, gjør dette Finnskogen til et spennende terreng å vandre i både for milslukere og småbarnsfamilier.

Stikkord for Finnskogen er stillhet, godt fiske, jakt og friluftsliv, trollskap og mystikk.

Røykstua på Finnetunet i Svullrya i Solør. En del av Norsk Skogfinsk Museum (Foto: Wikimedia)
Svedjebruk slik det foregikk i Finland 1892 (Foto: I. K. Inha / Wikimedia)

Historie og kultur

På Finnskogen møtes du av den unike skogfinske kulturen. Fra midten av 1600-tallet innvandret skogfinner fra Finland til Sverige og Norge. Det er dette som har gitt området sitt navn. Mange av dem slo seg ned på det som i dag kalles Finnskogen på norsk og svensk side.

Den dag i dag kan du se den skogfinske kulturen i byggeskikk, kulturminner, geografiske navn og ved at skogfinsk «ånd» fortsatt gjennomsyrer området. Du merker det også på folkelynne og i enkelte ord og vendinger. 

Hundrevis av stedsnavn er av finsk opprinnelse. Innvandrerne hadde en særpreget kultur med bl.a. røykbadstue og svedjebruk.

Les gjerne historien om svedjebruk i denne artikkelen på Wikipedia.

Flott turterreng

Finnskogen turistforening kan sammen med sine samarbeidspartnere by på rundt 1100 km blåmerkede stier. Dette inviterer til vandring blant levende kultur og kulturminner innbakt i en variert natur, der muligheten til å møte elg, bjørn og ulv absolutt er til stede.

Turistforeningen leier og driver flere hytter på Finnskogen. Alle har ubetjent DNT-standard og mat og sovepose/ lakenpose må en selv sørge for å ha i sekken. Stearinlys, litt rødsprit og fyrstikker er også smart selv om det ofte finnes i hyttene.

Finnskogleden

Finnskogleden er den mest kjente vandreruten. Dette er en ekte villmarksti på hele 240 km. Med villmarksti menes at du lett kan ta deg fram med vanlig turutstyr, godt fottøy og ryggsekk. Leden slynger seg gjennom hele Finnskogen langs grensen mellom Norge og Sverige, på gamle stier og ferdselsveier, gjennom 7 kommuner i Norge og 3 i Sverige. 

Gamle minner fra en svunnen tid nekter å dø (Foto: Wikimedia)

Der stiene går over høydedragene får du mange steder fenomenal utsikt over de milevide skogene. Dette er en vandretur rik på naturopplevelser!

I tillegg til denne leden finnes et stort nettverk av kryssende og parallelle stier som gjør det mulig å legge opp til runder med start og innkomst på samme sted. Dette er å anbefale. Det gir mulighet til å oppleve mer av finnekulturen og de kvaliteter Finnskogen har å by på. Mange stengte veier gir meget gode sykkelmuligheter på Finnskogen og området gir også mange gode padlemuligheter med kano.

En populær vandretur er den såkalte Finnskogrunden, du kan lese om den i en egen artikkel her!

Museum

Norsk Skogfinsk Museum er en konsolidering av fire eldre kulturverninstitusjoner som arbeidet med skogfinsk historie og kultur: Gruetunet Museum (etablert 1942), Finnetunet (etablert 1942), Austmarka Historielag (etablert 1977) og Åsnes Finnskog Historielag (etablert 1990). Disse fire institusjonene stiftet Norsk Skogfinsk Museum i desember 2005. Sjekk museets nye hjemmeside her, der er det mye god historie å hente.

Austmarka Bygdetun (Foto: Birger Nesholen)

Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede

Full oversikt over verden på et blunk.