Damer på tur Vesterålen Stø i bakgrunnen

Dronningruta i Vesterålen – med Sonja som ledestjerne

Én kommentar
En fantastisk tur venter deg langs Dronningruta i Vesterålen (Foto: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com)

Den etter hvert så kjente Dronningruta er en rundtur mellom fiskeværene Stø og Nyksund i Vesterålen.

Stø er høyst levende og har full aktivitet på fiskebrukene hele året mens Nyksund, som ble fraflyttet og nedlagt på femtitallet, er revitalisert som et kuturellt midtpunkt i Øksnes kommune.

Dronningruta går i variert terreng langs fjæra og over fjell ytterst mot havet i Vesterålen. Dronning Sonja gjennomførte denne turen da hun besøkte Vesterålen i 1994, dette et også utgangspunkt for navnet på den spektakulære turen.

Les gjerne: Vår artikkel om rundreiseforslag i Nord-Norge!

Turen krever at du er i god fysisk form og er greit vant til lette høyder, da enkelte partier kan være utfordrende høydemessig. Turen tar 5-8 timer og du kan bestemme startstedet selv.

Høyeste punkt er Finngamheia på 448 meter over havet. Turen er skiltet med startsted og merket med turlagets T’er. Underlaget varierer fra fjell, jord og stein til myr. Deler av ruta går langs fjæra der veien er delvis myr og gress-underlag og kan være fuktig. Oppover i fjellsida er det sti (sauetråkk) og oppe på fjellet er det stein og hard jordunderlag. Det er bratt parti fra begge sidene opp på selve fjellet. Enkelte partier er sikret med tau.

Opplevelsene langs turen er mange. Ikke bare en panoramisk utsikt og variasjon i turterreng, men også start/stopp punkt er to spesielle sights.

Nyksund er et gammelt nedlagt fiskevær som har blomstret opp igjen etter at kunstnere og reiselivsbedrifter har flyttet ut og pusset opp. Stø er et lite, sjarmerende og aktivt fiskevær.

Fiskeværet Stø skimtes langt der nede (Foto: Trym Ivar Bergsmo / visitvesteralen.com)

Det mest vanlige er å starte turen fra campingplassen på Stø. Herfra følger du T-merket sti retning Langvardalen. Etter ca. 15 minutters gange kommer du til den flotte sandstranden Skipssanden, idyllisk beliggende mellom Valaksla og storhavet. En perle flittig benyttet av både turister og lokalbefolkningen. Herfra følges stien videre i retning sør.

Her lønner det seg å ha øynene med seg. Rett ovenfor rullesteinsfjæra ligger en 25 m lang hustuft, en nausttuft samt en mulig kokegrop fra vikingtiden, godt synlig i terrenget. Så videre langs merket sti, opp dalen til skaret mellom Mælen og Sløymarkheia. Herfra og og opp til Sløymarkheia er det luftig og bratt.

Vesterålen turlag har lagt ut tau langs de mest eksponerte strekkene. Fra Sløymarkheia videre over Finngamheia, ned i skaret mot Sørkulen. Sørkulen passeres på nordsiden, før kursen settes over Kjølen og Valaksla og videre ned til Stø.

For mange er nedturen mot Stø turens desiderte høydepunkt. Utsikten mot storhavet, Stø, Anda fyr, Langnes, og Andøya er rett og slett spektakulær.

Fakta:

  • 12-15 km, 5-8 timer.
  • Variert landskap med fjell, fjære, myr, strand og stein.
  • Høyeste punkt: Finngamheia 448 moh.
  • Lett luftig noen steder og fin sti hele veien
  • Overnatting i både Nyksund og Stø

Les gjerne mer om vandretilbudet i Vesterålen på destinasjonens egne hjemmesider her!

Verdt å få med seg:

  1. Bleiksstranda er en av Norges lengste strender, og fyller skoene med hvit, finkornet korallsand, mens Bukkekirka utenfor Nøss danner en gruppe av skulpturelle klipper. I fiskeværet Bleik står husene, mange av dem gamle nordlandshus, tett sammen mens de lenger sør står i en rekke langs stranda.
Her snakker vi sjelefred! Bleikstranda er en av landets vakreste (Foto: CH / Visitnorway)
  1. Nasjonal Turistveg på Andøya snor seg langs den åpne, nakne yttersiden av øya med hvite sandstrender, gresskledde spisse tinder og flate moltemyrer. Bare Bleiksøyas nesten perfekte kjegleform bryter den endeløse horisonten, ellers er det åpent hav helt til Grønland. Mer om turistveiene og bilferie i denne artikkelen!
Oksebåsen nord på Andøya, sett fra Andenes. Nasjonal turistveg Andøya har nordligste ytterpunkt på Andenes (Foto: ©Steinar Skaar / Statens vegvesen)

Ønsker du å fortsette i Dronning Sonjas fotspor kan vi anbefale vår artikkel om Dronningstien i Hardanger her!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede for hjem og kontor

Her får du overblikk over hele verden!

1 kommentar om “Dronningruta i Vesterålen – med Sonja som ledestjerne”

Legg inn en kommentarAvbryt svar