Akvariet ligger på Tueneset ved Skarbøvika, helt ut mot havet i bydelen Hessa, ca. tre km fra Ålesund sentrum (Foto: Olaf Meister / Wikimedia)

Atlanterhavsparken i Ålesund – et av Nord-Europas største saltvannsakvarier

Ingen kommentarer
Nesten som å svømme med en møretorsk (Foto: Andre Pedersen / Atlanterhavsparken)

Atlanterhavsparken er en arkitektonisk perle midt i et naturskjønt friområde bare få minutters kjøring fra Ålesunds sentrum.

Parken er et av de mest særpregede akvariene i Nord-Europa og er blant de mest besøkte turistattraksjonene på Nord-Vestlandet.

Akvariet er bygget vakkert inn i den mektige kystnaturen. I de store landskapstankene som viser livet i havet langs Norskekysten og i Atlanterhavet kan man følge med på hva som skjer mellom holmer og skjær, i dypet av Storfjorden, under fergekaia og i sjøstrømmene.

Mye mer enn ett akvarium

Her finner du også visningssenter for havbruksutstilling, i tillegg til hele 3 vitensenterutstillinger…

Akvariet ligger på Tueneset ved Skarbøvika, helt ut mot havet i bydelen Hessa, ca. tre km fra Ålesund sentrum (Foto: Olaf Meister / Wikimedia)

Humboldt-pingvinene er internasjonale gjester fra Chile og Peru

(Avsnittet hentet fra parkens hjemmeside) Pingviner hører ikke naturlig hjemme i vår del av verden. Da de kom til Atlanterhavsparken, var imidlertid Humboldt-pingvinene en av de mest truede av de 17 pingvinartene som fantes.

Humboldt-pingvinen er på IUCNs (The World Conservation Union) røde liste av truede dyrearter og er kategorisert som sårbar (2005). Atlanterhavsparken huser disse pingvinene som en del av EEP, som er et europeisk avlsprogram for utrydningstruede arter innenfor EAZA (europeisk sammenslutning av zoologiske hager og akvarier).

Hils på disse skjønne skapningene (Foto: Andre Pedersen / Atlanterhavsparken)

Foring av fisker og dyr

Matingene er en fantastisk måte å se og oppleve dyrene og fiskenes naturlige adferd. Dette kan oppleves på nært hold. Når pingvinene skal mates tar en av akvaristene på seg kjole og hvitt, før han går inn til dem. Stilen er viktig både for pingvinene og de som passer dem. De spretter opp av vannet og vagger seg bort til matfatet.

Fiskene kan man også være med å fore selv. De glupske torskene og steinbitene i er veldig glad i reker. Man kan ikke være redd for å få en sprut sjøvann på seg når fiskene nærmest kommer opp av vannet for å sikre seg en godbit.

Foringshow

Hver dag blir de største fiskene foret i den største tanken. Tanken med fire millioner liter sjøvann er full av blant annet glupske torsk, kveite, steinbit, havål og laks. Når maten serveres vekkes appetitten og instinktet til de mange fiskene. Og når du kan beskue sultne fisker som er større enn deg selv, med et matfat fullt av akkar, sild og makrell, ja da er det duket for et fantastisk skue.

Matingen kan du oppleve hver dag til faste tider, klikk på linken over for med info!

Nærmere livet i havet kommer du ikke uten måtte dykke selv (Foto: Atlanterhavsparken)

Aktiviteter for de minste

Akvariet har et kontaktbasseng fullt av rare, ekle, fine og morsomme sjødyr. Her kan man holde en sjøstjerne eller et skjell og se hvordan de lever. Kjenne på en piggete kråkebolle eller en bløt sjøpølse. Og hvis man tør kan man holde en hummer.

Hummeren er et av de største krepsdyrene i norske farvann og er regnet som en delikatesse (Foto: Andre Pedersen / Atlanterhavsparken)

Det er også mulig å fiske krabber i krabbebassenget som er fullt av krabber i alle størrelser. Fiskeredskapen er den ordinære klesklypa i en snor og agnet er reker.

Ute i sandkassen er det begravd vågehvalskjellett. Unge arkeologer og andre utforskere kan avdekke bit for bit av det store skjelettet, med bøtter og spader.  Rett ved siden av er det et intrikat system av elver, sluser, basseng og båter. Vannet strømmer fra toppen og det er opp til en selv å sluse båtene dit man vil. Her er timevis med lek og moro for barn i alle aldre.

Les gjerne vår artikkel: Runde – fugleøy, fyrstasjon og herlig naturperle

Flott uteareal

I det vakre utearealet som omkranser Atlanterhavsparken er det også turstier, kulturminner, fiskeplasser og badestrand med dykkemuligheter. Og ikke minst, med en fantastisk utsikt mot øyer og hav!

Kafé og suvenirer

Det er lett å la seg friste til et besøk på kaféen eller å kjøpe med seg et minne hjem! Atlanterhavsparken har egen kafé, der man kan kose seg med et velsmakende måltid mens man nyter den spennende utsikten. I suvenirbutikken er det små minner å ta med seg hjem.

Kafeen har fått seg et skikkelig løft etter ombyggingen i 2020 og er også matmessig i ferd med å bli en grunn i seg selv til å ta turen ut til parken.

Og i nærheten finner du…

Jugendstilbyen Ålesund er som tatt ut av fantasiens verden med sitt helt spesielle arkitektoniske uttrykk. Et mylder av tårn, spir og ornamenter fanger oppmerksomheten, uansett om byen gløder i kveldssol eller glitrer av regndråper. Lær mer på Jugendtilsenteret.

Fra toppen av Ålesunds byfjell Aksla kan du nyte en utrolig vakker utsikt ut over skjærgård, bysentrum og Sunnmørsalpene. Rundt på byfjellet er det mye å se og oppleve. De fleste starter i Byparken og spaserer opp de 418 trappene til Akslafjellet, men du kan også starte i Gangstøvika.

Byparken i Ålesund ble anlagt av kommunen på vestsida av fjellet Aksla så tidlig som i 1885. En gartner planla parken etter modell av den tidens moderne parker, som gjerne tok utgangspunkt i områdets topografi. Den delen av Byparken som vender ut mot gata ble anlagt i 1921-23.

I parken er det flotte trær og vekster, og her går også den berømte trappa med 418 trappetrinn opp til byfjellet. Det er Stikk UT-post ved Rundskue, utsiktstårnet på Akslas høyeste punkt. Fjellstua har uterestaurant, kafeteria og utkiksplattform.

I byparken i Ålesund finnes det flotte trær og vekster, og her går også den berømte trappa med 418 trappetrinn opp til Byfjellet Aksla (Foto: Sverre Hjørnevik / fjordnorway.com)

Nasjonal Turistveg – Atlanterhavsveien

Atlanterhavsvegen – Veien i havet. «Veien i havet» er den velkjente opplevelsen med bruer som bukter seg mellom holmer og skjær. Vegen går gjennom et kystkulturlandskap langs den barske Hustadvika, der havet har utfordret ferdselen i alle tider. Mer om de nasjonale turistveien finner du i vår artikkel om bilferie.

Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen går mellom Kårvåg og Bud og er 36 km lang.

Atlanterhavsveien i solnedgang (Foto: Nordlandsblogg / fjordnorway.com)

Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for store og små

Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentarAvbryt svar