Husedalens tredje foss er et vakkert skue (Foto: Niks Freimanis / Shutterstock)

Kinsarvik i Hardanger – vakre fosser og lure rever i paradisisk natur

Ingen kommentarer
Fruktblomstring i Hardanger i mai på Bleie Gard (Foto: Visit Hardangerfjord / Vegard Breie)

Hardanger er vakrest i verden når hundretusen frukttrær står i full blomst om våren. Hardangerfjorden er verdens tredje lengste fjord og bygdene her har en rik historie både på mat, kultur og reiseliv.

For dette er levende bygder viden kjente for den unike naturen med fosser, fjell og isbreer og således det beste Norge har å by på. Her er grønne lier og snødekte fjell bakteppe for magiske opplevelser. Regionen, med kommunene Kvam, Eidfjord, Kvinnherad, Ullensvang og Ulvik er et eldorado som er vanskelig å beskrive med ord. Dere må neste reise dit for å kjenne det på kropp og sinn.

Panoramautsikt fra berømte Dronningstien

Hardanger er vakker året rundt og mange velger Dronningstien mellom Kinsarvik og Lofthus som sitt første møte med denne vakre naturperlen.

Dette er en litt tøff og krevende tur for mindre barn uten særlig turtrening, men her kommer virkelig ordet panorama til sin rett, det beskriver virkelig utsikten i all sin prakt. Her er utsikt mot Sørfjorden, Odda, Folgefonna, Hardangerbroen og Eidfjord. Dere kan også se over til Kvanndal og Utne, og fjorden inn mot Kinsarvik.

Les gjerne også vår artikkel: Dronningstien i Hardanger – noe for alle

Her har dere muligheten til å gå de berømte «Munketrappene» og oppleve tusenvis av frukttrær på vei ned mot fjorden Denne turen rundt Hotel Ullensvang er en av Dronning Sonjas favoritter, men krevende og lang. Drøye 14 km som tar dere minst 6 timer.

H.M. Dronning Sonjas panoramatur, bedre kjent som Dronningstien i Hardanger, er blant de mest populære turene i Norge (Foto: Reisemål Hardangerfjord)

Legg vandreturen til spektakulære Husedalen

Men pakk gjerne sekken og prøv en litt annen og spennende rute, nemlig inn spektakulære Husedalen. Så gjør deg klar for eventyr, denne turen fra sentrum av Kinsarvik i retning Stavali er krydret med mange flotte fossefall, grønne daler med både gressmarker og svaberg langs elven, i tillegg til utsikt over majestetiske fjellpartier og vill natur.

Husedalen, kjent for sine fire fantastiske fosser tett etter hverandre (Foto: Kristoffer Fürstenberg / Reisemål Hardangerfjord)

Har dere med telt kan dere finner gode leirplasser nesten rundt hvert hjørne, spesielt langs elven. Denne dalen er kanskje lite kjent innenlands, desto mer i utlandet. Dette skyldes i vesentlig grad de fire store fossefallene, og den gode stien som gjør det enkelt å følge disse på nært hold.

Stien innover dalen kan ta dere helt til Stavali, inngangsporten til Hardangervidda. Start gjerne helt nede ved fjorden og følg elva Kinso eller kjør 3 km opp til parkeringsplassen. Herfra går det en grusvei og etter en kilometer kommer dere til det gamle kraftverket ved Tveitafossen.

Fossen er et flott skue. Det er gruset vei helt opp til det 3. fossefallet som er Nykkjesøyfossen. Dere kommer nærmere fossene ved å gå en sti gjennom skogen og langs rørgata opp Tveitafossen.

Husedalens tredje foss er et vakkert skue (Foto: Niks Freimanis / Shutterstock)

Stiene videre oppover mot Nyastølfossen er brede og lette å gå, og heller ikke særlig bratte. Bratte partier er godt opparbeidet med trapper i naturstein. Etter hvert får dere flere utsiktspunkter, og får se Nyastølfossen i sin helhet.

Fortsetter dere videre herfra blir det tøffere og brattere med noen steile svaberg, men ved Nykkjesøy (515 moh.), der elva Kinso brutalt har blitt slynget ned Nykkjesøyfossen ligger en støl omkranset av fine gressletter som danner et lite paradis for trette turgåere og et fint sted å slå opp telt.

Husedalen, kjent for sine fire fantastiske fosser tett etter hverandre (Foto: Kristoffer Fürstenberg / Reisemål Hardangerfjord)

Mer å utforske i nærheten

I sentrum av Kinsarvik ligger Mikkelparken, et ideelt sted for barnefamilier og et sted barndomsminner skapes. Her kan barn og voksne boltre seg blant mange spennende aktiviteter og kose seg i de mange bassengene. Det er opplevelser i kø med fart og spenning.

Det er mulig å bryne seg på krasjbåter, bilbane, hoppepute, minigolf og jungelløype og flere vannsklier.

Velkommen til Mikkelparken – barnas eldorado i Kinsarvik (Foto: Mikkelparken)

Fruktblomstringen i Hardanger blir omtalt som vårens vakreste eventyr. Med blå fjord, grønne lier, snødekte fjell og 600 000 frukttrær som står i blomst kan man selv tenke seg hvilke magiske omgivelser dette blir. 512 000 av disse trærne er plassert i Ullensvang på Lofthus.

Det er en sann fryd å jobbe blant blomstrende epletrær i Hardanger (Foto: Visit Hardangerfjord / Øystein G Haara)

Fakta

Kinsarvik, Ullensvang kommune i Hardanger ● 40 kilometer nord for Odda ● Hurtigbåt mellom Norheimsund, Utne, Lofthus, Kinsarvik, Eidfjord og Ulvik på sommeren ● Krevende til middels krevende vandreturer ● Mikkelparken familiepark, paradis for barna ● Nyttige webadresser: hardangerfjord.com, mikkelparken.no


Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentarAvbryt svar