Filtvet fyr ved Villa Malla i eksotisk sommersol (Foto: Helhe Høifødt)

Vandre Jacobineruta – på tvers av Oslofjorden

Ingen kommentarer
Oscarsborg fra lufta med Håøya
Herlig luftfoto over Oscarsborg med Kaholmene og Håøya (Foto: De historiske hotell)

Ruta har fått navn etter Jacobine som rodde folk over fjorden og mellom øyene.

Jacobineruta er en av Norges historiske vandreruter (ca. 15 km) og er en kryssing av Oslofjorden der fjorden er på det smaleste. Det er blant annet vandring over Kaholmene og Håøya med viktig krigs- og sosialhistorie.

Oslofjorden øy Håøya Drøbak
Håøya er den største av øyene i Oslofjorden (Foto: Wikimedia)

Jacobine

Fergekvinnen Jacobine i Drøbaksundet var alenemor og rodde folk over fjorden. Jacobineruta er laget til minne om henne og satt sammen av fire kortere ruter i området der Jacobine ferdes.

Del 1 – 3 av ruta

Bydelen av Jacobineruta (del 1) er den delen av ruta som går gjennom sentrum og langs sjøen i Drøbak.

Forsvarsbiten (del 2) av Jacobineruta omhandler alle krigsminnene som står igjen etter forsvar av Drøbaksundet og innseilingen til Oslo.

Kanonstilling på Oscarsborg i Oslofjorden
En av kanonene på Oscarsborg (Foto: Wikimedia)

Eksplosjonsdelen (del 3) av Jacobineruta omhandler historien om sprengstoffindustrien på Håøya og i Sætre og er fortrinnsvis lagt opp som båttur med historisk vandring.

Les gjerne også disse artiklene:

Siste delen

Den siste delen (del 4) av Jacobineruta kalles fiskedelen og omhandler historien om det rike fisket i Sandspollen. Turen kan gås fra Sætre eller Færgestad om du ønsker en lang eller kort tur. Fra Sætre følger du kyststien sørover til Sandspollen. Der tar du mot venstre og går ut mot Kinnartangen, så mot Nesset og over Færgestad på vei tilbake til Sandspollen.

Det var på Færgestad Jacobine la til når hun skysset folk over sundet fra Drøbak. Fra steinen her merket Drammen 3 ½ mile tok mange fatt på Sandstien, en oldtidsvei som går tvers over Hurumlandet til Dramstad ved Drammensfjorden.

I denne delen av Jacobineruta følges kyststien utover mot Nesset og videre til Kinnartangen og tar del i fiskehistorien innover i Sandspollen.

Sandspollen er den største naturhavna i Oslofjorden og det ble drevet fiske her helt siden middelalderen. De som drev fiske her hadde oftest sine egne båter, men Jacobine dro nok også hit for å fiske eller kjøpe fisk til familien. Fisket i dag er nokså ubetydelig, men en god makrellfangst kan vente en tålmodig sportsfisker. Det har også vært flere fiskerhytter her, men kun kystledhytta Fiskerhytta er tilbake. Her kan du forresten også overnatte.

Denne turen og nesten 100 andre kan du lese om i boken Vandreturer i Norgedu kan kjøpe den her!

Fakta

Del 4 – fiskedelen er 9 km ● 3 timer ● Middels krevende, passer for de fleste ● Nyttige webadresser: http://www.ut.no og Visit Oslofjorden

Få også med deg

  1. Oscarsborg Festning (bilde i toppen) ligger som en perle midt i Drøbaksundet. Her er det galleri og utstillinger og i Borggården arrangeres det årlige operaforestillinger og konserter. Det er fergeavgang hver dag hele året fra Drøbak. For båtturister er Oscarsborg gjestehavn en hyggelig og bemannet havn. Her er også hinderløype, badestrender og krabbefiske, samt gode spisesteder.
  2. Oscarsborg Hotel & Resort er en del av festningen og et hotell med historisk betydning. Her er 86 gjesterom, feriehus, SPA, selskapslokaler, restauranter og hotellet har et bredt aktivitetstilbud både for store og små.
Dekkede bord til fest
Festsalen på Oscarsborg Hotel & Resort er helt unik (Foto: De historiske hotell)
  1. Opplev gjerne Villa Malla. Dette er ingen restaurant i tradisjonell form, men et åpent rom for allmennheten der alle kan føle seg like velkommen enten du vil spise et godt måltid fra den generøse Middelhavsbuffeten, eller bare nyte noe kaldt å drikke på terrassen eller i vannkanten.
Filtvet fyr ved Villa Malla i eksotisk sommersol (Foto: Helhe Høifødt)
Filtvet fyr ved Villa Malla i eksotisk sommersol (Foto: Helhe Høifødt)
  1. Oslofjordmuseet ligger rett ved sjøen i hyggelige Vollen i Asker og er bygd opp rundt en samling fritidsbåter. I tillegg finner du utstillinger om klima og miljø, påhengsmotorer og badeliv. Her er båtsamling, skiftende utstillinger og aktiviteter knyttet til fritidsbruken av Oslofjorden.

Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar