Et vidvinkel bilde som viser Trollstigen veien og utsiktsplattformmene på toppen. Masse turister som nyter utsikten. Det er sommer og blå himmel med noen få hvite skyter rundt fjelltoppene i bakgrunnen.

Bilferie i Norge

Utsikt til Vareid fra Flakstad i Lofoten (Foto: VG Partnerstudio / VisitNorway.com)

Begeistring og frihet

Norge er landet fullt av kontraster, og byr deg på både fjorder og fjell, isbreer og innsjøer, fossefall og svaberg.

På bilferien kan du kombinere spenningen av noe nytt, interessant og annerledes med en eventyrfølelse der du opplever en følelse av begeistring og frihet.

Før du legger ut på tur – sjekk også NAF sin flotte reiseplanlegger

Den gir deg også masse tips om severdigheter, ladestasjoner, utsiktspunkter og familieaktiviteter. Du finner den HER!

Anbefaler at du også tar en titt på artiklene i spalten under, der har vi samlet noen gode tips for hver av de fem regionene våre:

FjordTours hjelper deg med ideene!

Få en fantastisk bilferie i Norge i år! Få de beste rådene for hvordan du kan få den perfekte bilferien og finn de beste tips for aktiviteter og overnattinger langs din rute. Med natur og aktiviteter helt i verdensklasse, er de ikke rart at turister fra hele verden valfarter til vårt vakre land hvert år.

Sjekk ut mer på FjordTours sine sider om bilferie HER!

Norge er et vakkert land og godt egnet til en ferie i egen bil. Bildet viser et par som raster i veikanten på vestlandet
Vakker natur i Stryn Nordfjord (Foto: CH – VisitNorway.com)

Nasjonale turistveier – intime møter med norsk natur

Nasjonal turistvei (Nasjonal turistveg) er 18 utvalgte strekninger i Norge som har fått offisiell status som veier hvor det skal investeres ekstra for å få en infrastruktur som passer turistnæringen og reisende langs disse veiene. Veiene forsterkes med arkitektur og kunst på tilrettelagte utsiktspunkt og rasteplasser. Statens vegvesen har ansvaret.

Nasjonale turistveger har utgitt sin egen kartserie, du kan kjøpe de HER!

Dette er i korthet de 18 unike strekningene med sine særpreg

Varanger – Vegen til ishavet. Kjøretur i vekslende lys mellom hav og himmel på veg mot storhavet og et unikt klippelandskap. Man aner kulturen og historien – smeltedigelen av folkeslag og et dramatisk liv. Nasjonal turistveg Varanger går mellom Varangerbotn og Hamningberg og er 160 km lang.

Steilneset i Vardø, minnehallen og glassbygget rundt Louise Bourgeois' kunstverk over de 91 som ble brent for trolldomsvirksomhet. Den internasjonalt kjente arkitekten Peter Zumthor har tegnet både minnehallen og glassbygget. Foto: Roger Ellingsen
Minnehallen og glassbygget, Steilneset i Vardø (Foto: Roger Ellingsen / Statens Vegvesen)

Havøysund – Mot det ytterste nord. En kjøretur gjennom et landskap der naturen har overtaket. Et supplement til Nordkapp, med endepunktet Havøysund og øyene utenfor som et overraskende møte med et livskraftig samfunn på Finnmarkskysten. Nasjonal turistveg Havøysund går mellom Kokelv og Havøysund og er 67 kilometer lang.

Senja – Hav, fjord og fjell. Bilturen er en reise gjennom et skiftende naturlandskap med fjord, fjell og levende bygder i ly for storhavet. Her gir nærkontakten med havet den store opplevelsen. Nasjonal turistveg Senja går mellom Gryllefjord og Botnhamn, med avstikkere til Mefjordvær og Husøy. Strekningen er 102 km lang. Sammen med Andøya er Senja et ytre alternativ til E6.

Bergsbotn utsiktsplattform på Nasjonal turistveg Senja. Arkitekt: Code arkitektur as. ©Foto: Trine Kanter Zerwekh / Statens vegvesen
Bergsbotn utsiktsplattform på Nasjonal turistveg Senja. Arkitekt: Code arkitektur as. (©Foto: Trine Kanter Zerwekh / Statens vegvesen)

Andøya – Der havet går på land. På kjøreturen gjennom et landskap uten ly mot Norskehavet, blir fiskeværet Bleik et sterkt bilde på møte mellom mennesket og naturen. Nasjonal turistveg Andøya går mellom Bjørnskinn og Andenes og er 58 km lang. Sammen med Senja er Andøya et ytre alternativ til E6.

Lofoten – Langs tindeveggen i storhavet. Kjøretur gjennom et veletablert reisemål med storslått natur og levende kystkultur. Midnattsola på yttersiden og fiskevær på innsiden gir opplevelser med stor spennvidde. Nasjonal turistveg Lofoten går mellom Å og Raftsundet med avstikkere til Nusfjord , Vikten, Utakleiv , Unstad , Eggum og Henningsvær. Strekningen er 230 km lang.

Sundstraumen mellom Flakstadøya og Moskenesøya i Lofoten. ©Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen
Sundstraumen mellom Flakstadøya og Moskenesøya i Lofoten (©Foto: Steinar Skaar / Statens Vegvesen)

Helgelandskysten – Fra tinder og brefall til øyrike og frodig kyst. En kontrastfylt kjøreopplevelse i nærkontakt med kyst, bre og vakkert kulturlandskap med mye historie. Alternativ omveg til E6 med storslått utsikt over hav og øyrike. Svartisen, Torghatten og øyene gir gode opplevelser. Nasjonal turistveg Helgelandskysten går mellom Holm og Godøystraumen med avstikker til Torghatten og er 433 km lang.

Atlanterhavsvegen – Veien i havet. «Veien i havet» er den velkjente opplevelsen med bruer som bukter seg mellom holmer og skjær. Vegen går gjennom et kystkulturlandskap langs den barske Hustadvika, der havet har utfordret ferdselen i alle tider. Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen går mellom Kårvåg og Bud og er 36 km lang.

Geiranger – Trollstigen – I slyng langs stupbratte fjell. En kjøreopplevelse langs en tradisjonsrik turistvei i dramatisk vestlandsnatur med høye fjell og dype fjorder, som lokker både bil- og båtturister. Fjord og vei er utnyttet av en aktiv næring i generasjoner. Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen går mellom Langevatn og Sogge Bru og er 104 km lang.

Utsiktspunktet Ørnesvingen høyt over Geirangerfjorden, Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen. Arkitekt: 3RW; Sixten Rahlff. ©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen
Utsiktspunktet Ørnesvingen høyt over Geirangerfjorden, Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen. Arkitekt: 3RW; Sixten Rahlff. ©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Gamle Strynefjellsvegen – Langs steinmurar og stabbesteinar. Den gamle bilveien mellom øst og vest er en museumsopplevelse i seg selv. Dette er et historisk alternativ til den nye stamveien over Strynefjellet. Nasjonal turistveg Gamle Strynefjellsvegen går mellom Grotli og Videsæter og er 27 km lang.

Rondane – Langs blå fjell. En kjøretur i nærkontakt med norsk natur i lett tilgjengelig grenseland mellom høyfjell og gammelt kulturlandskap. Området med sin tydelige geologi langs den første nasjonalparken i Norge, gir opplevelser og inspirasjon i et roligere tempo. Nasjonal turistveg Rondane går mellom Venabygdsfjellet og Folldal, og mellom Sollia kirke og Enden og er 75 km lang.

Utsikt mot Rondane
Utsikten fra Sohlbergplassen utsiktsplass er upåklagelig, Nasjonal turistveg Rondane. Arkitekt: Carl-Viggo Hølmebakk. ©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Sognefjellet – Over Norges tak. Den nasjonale turistvegen fra kulturlandskapet i Lom, over høyeste fjellovergangen i Norge til innerst i Sognefjorden. Innfallsporten til Jotunheimen fra vest har lange ferdselstradisjoner. Nasjonal turistveg Sognefjellet går mellom Lom og Gaupne og er 108 km lang.

Valdresflye – Der veien svever. Kjøretur med vidsyn over fjell og vidde ved inngangen til Jotunheimen gjennom kulturlandskap med stølsdrift og tradisjonsrike turistbedrifter i høyfjellet. En naturleg etappe i mange rundturer og et alternativ for den som skal nordover. Nasjonal turistveg Valdresflye går mellom Garli og Hindsæter med avstikker til Gjende og er 49 km lang.

Gaularfjellet – Fra Sognefjorden til Fosseheimen. Et fredfullt alternativ til stamveiene fra Sunnfjord til Sogn. Langs vernede vassdrag og stille fjordarm fram til turiststedet Balestrand, er dette en strekning som kan inngå i mange rundturer. Nasjonal turistveg Gaularfjellet mellom Balestrand og Moskog, og mellom Sande og Eldalsosen er 114 km lang.

Aurlandsfjellet – Snøveien mellom fjordene. Fra fjord til fjord over et goldt høyfjell der snøen setter sitt tydelige preg og med utsikten over Aurlandsfjorden som grand finale. Sammen med Lærdalstunnelen en unik rundtur fr Gamle Lærdalsøyri til Aurlandsvangen. Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet går mellom Aurlandsvangen og Lærdalsøyri og er 47 km lang.

Luftig utsikt fra Stegastein, Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet, mot Aurlandsfjorden 650 høydemeter lavere. Arkitekt: Todd Saunders / Saunders & Wilhelmsen. ©Foto: Per Ritzler / Statens vegvesen
Luftig utsikt fra Stegastein, Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet, mot Aurlandsfjorden 650 høydemeter lavere. (Arkitekt: Todd Saunders / Saunders & Wilhelmsen. ©Foto: Per Ritzler / Statens vegvesen)

Hardanger – Fjell, fjord, fosser og fonn. Flere kjøreruter gjennom et tradisjonsrikt reiselivsområde. Fosser og breer mektige kulisser, oppsøkt av turister i over hundre år. Naturen har gitt grunnlag for båtbygging, frukt og industri. Nasjonal turistveg Hardanger består av fire strekninger: Granvin – Steinsdalsfossen, Norheimsund – Tørvikbygd, Jondal – Utne og Kinsarvik – Låtefoss på til sammen 158 km.

Hardangervidda – Fra høyfjellsplatå til vestlandsnatur. En kontrastfylt reise fra store vidder til møte med det vestlandske fjordlandskapet. Vøringsfossen og Måbødalen er en barsk overgang fra øst til vest. Nasjonal turistveg Hardangervidda går mellom Eidfjord og Haugastøl og er 67 km lang.

Ryfylke – Langs frodige fjorder og nakne fjell. Kjøretur i grensen mellom øyrike og heier fra Lysefjorden til Sauda og på fjellovergang til Røldal. Veien er adkomst til et viktig rekreasjonsområde og attraktivt turterreng. Nasjonal turistveg Ryfylke går mellom Oanes ved Lysefjorden og Håra, og er 260 km lang.

Jæren – Høy himmel. En reise gjennom særpregede kulturlandskap langs Nordsjøen. Avstikkere ned til rullesteiner og sanddyner gir spennende opplevelser av hav og lys, fyr og kulturminner. Nasjonal turistveg Jæren går mellom Ogna og Bore og er 41 km lang.

Les mer på Vegvesenets egne hjemmesider HER!

Skal du på bilferie?

Du kommer ikke unna et godt papirkart.

Våre nye og oppdaterte kart er perfekte for planlegging og for bruk i bilen eller underveis på reisen.

Kartene er lettlest, gir god oversikt og inneholder nyttig informasjon for veifarende. Mange er nærmest små reiseguider i miniatyr.

Skal du på bilferie eller ønsker å orientere deg om geografi dit du skal reise kan vi anbefale et godt kart.
Finn fram kart og kulepenn og planlegg turen din. Det er halve opplevelsen
(Foto: rawpixel-com)

Alle veinett er oppdatert og har de siste veinummer. I kartet finner du et godt utvalg natur- og kulturattraksjoner, stedsnavnsregister og avstandstabell.

Tegnforklaringene er internasjonale, men gjerne både på norsk, engelsk og tysk. Kartene leveres i løpet av få dager. Brett det ut på stuebordet og start med ferieplanleggingen. Her finner du kart til Norgesferien!


Annonseinnhold:

God planlegging er halve turen

Dette er noe av utvalget av kart vi kan tilby deg:

Sjekk vårt store utvalg av kart. Alle som skal på bilferie trenger et godt veikart.
  • Sverige
  • Danmark
  • Tyskland
  • Storbritannia
  • Spania og Portugal
  • Mallorca og Menorca
  • Florida
  • California
  • USA
  • Cuba
  • Thailand
  • Kina
  • Frankrike
  • Provence
  • Europa

Du finner kartet ditt HER!

Verdenskart for vegg – alltid tilgjengelig

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.